Vinklade perspektiv i hjärtat av Paris - st. James är en Oas fylld med humor och elegantaste charm en kort promenad från Champs Elysees

Vinklade perspektiv i hjärtat av Paris - st. James är en Oas fylld med humor och elegantaste charm en kort promenad från Champs Elysees

Av: Lisa Sjödahl

Taxin kränger sig fram mellan bilar och cyklister i den vilda Paristrafiken. Rullar fram med stereon på hög volym medan jag och mitt sällskap sjunger med så gott vi kan till Vanessa Paradis “Jolie Taxi”. Emellanåt pekar vi ut någon känd inrättning till höger längs med floden Seine. Vi åker förbi Louvren. Det gigantiska museet med Mona Lisa. Passerar Notre Dame med byggställningar och nedbrunnet tak. Eiffeltornet på vänster sida och lugnare trafik in på små mysiga parisgator som får en att tänka på det dagliga livet här. Hur det kan vara. Jag vill flytta in som en fluga på väggen hos random parisiska familjer och få en känsla för hur det är att vara en Parisienne på riktigt. Gatans asfalt byts till kullersten och bilen gungar fram och saktar ner än mer. Svänger mot en grind och det vackra, unika i sitt slag som faktiskt det enda Chateau som finns i dagens Parisiska innerstad. Det är st James. Ett hotell men även en privat medlemsklubb mitt i hjärtat av Paris. In genom den höga grinden och intill en stor fontän framför entrén kliver vi högtidligt ur bilen. Redo för den cocktail av intryck som väntar i foajén.

Och jag säger till min dotter medan vi sätter ner våra skor i den grusade gången för första gången och hoppar ur taxin, att det här är lite som att vara i det riktiga Paris samtidigt som vi är turister på weekendäventyr!

Stilen när man kommer in är som ses på filmen ovan, parisiskt ekivokt. Roligt och fantastiskt lekfullt livfullt. Här finns rum för vild fantasi. Det är som en livlig burlesk cirkus med fantasifulla vinklar. Servicen är lika femstjärnig som hotellet. Dessutom är det barnvänligt och det finns en svart katt som huserar runt som den vill i hela hotellet. Den hör liksom till huset och konceptet denna svarta lilla katt och både personal och gäster behandlar den som en dyrbar skatt.

I entrén finns en vägg med kända gäster som man får anta att hotellet är stolta över att fått ta hand om. Det är faktiskt förståeligt att gäster som Angela Merkel, Janis Joplin, Jimmie Hendrix, Ronald Reagan och hundratals andra i samma kaliber fler än en gång har sökt sig hit för att njuta av Paris. Och samtidigt vara ifred på det lilla hotellet mitt i Paris med en skyddande grönska som omgärdar trädgården. Där man kan sitta och mysa med ett glas champagne och plocka smultron ur rabatten. Precis som om man vore hemma hos någon med ett riktigt fint hem.

Just den känslan av att det är avslappnat samtidigt som restaurangen har tre stjärnor i Guide Micheline är något jag måste ge st. James. Trotts att någon gästs livvakt hela tiden sitter i entrén är stämningen varm och hjärtlig. Lite spännande tillochmed tycker jag att fundera på allt som sagts och gjorts innanför dessa väggar.

På st James är alla rum unika. Det maffigaste man kan boka är hotellets ena flygel i form av en tre våningars lägenhet med eget spa och kök. Då ingår även en privat Butler under vistelsen. Om man inte är i behov av det kan jag lova att vilket som helst av de andra rummen kommer vara en alldeles speciell upplevelse av kreativitet och fantasi.

Avslutningsvis  kan sägas att en weekend här måste innefatta en promenad över kullersten till Triumfbågen och sen vidare ner längst Champs Elysees för att dricka cappucino på något mysigt café och äta en god croissant. Givet att man har på sig sköna skor skulle jag sedan promenera vidare mot Eiffeltornet och sedan till gallerian La Fayette. Middag tar man självklart i st James egen restaurang på kvällen. Avslutar med thé och desert i trädgården innan man går till sängs som en Parisienné.

På morgonen när man vaknar är mitt tips att sätta på sig morgonrock, tofflor, håret i en toffs och sen smyga ut och ta hissen till SPA avdelningen och den finaste ångbastu jag någonsin sett. Där kan man sen få en perfekt start på dagen, ny-ångad och fräsch sätta sig vid frukostbordet och sippa på en kaffe medan man väntar på sin specialbeställda omelett. Sen är man mer än redo för att njuta av en dag i Paris!

One Comment
Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *