Christian Dior | Haute Couture Fall Winter 2014/2015 - En fantastisk fusion av historia och framtid blir en modern kollektion!

Christian Dior | Haute Couture Fall Winter 2014/2015 - En fantastisk fusion av historia och framtid blir en modern kollektion!

Konstnärlig ledare för Christian Diors kollektion Haute Couture Fall Winter 2014/2015: Belgiska designern Raf Simons.

atelier-versace-fall-winter-couture blogozine

Inspirationen och visionen har varit att titta både framåt och bakåt på samma gång för att på bästa sätt förbereda sig för framtiden. Raf Simons och hans team har forskat och letat i det förflutna för att på så sätt kunna se framtiden och få idéer om vad det innebär att vara modern i dagens haute couture värld.

“Jag var intresserad av processen att ta fram något mycket modernt och samtidigt mycket historiskt; genom att kombinera olika teman”, förklarar Raf Simons. “Den historiska inspirationen är inte kollektionens  kärna , det är inte hela dess innebörd. Det jag drogs till var en idé om en arkitektonisk konstruktion -. Det är en mycket Dior attityd – och hur grunden för en epok är baserade på en annan – hur framtiden grundar sig på det förflutna, det är vad jag fascinerandes av.

I kollektionen undviks historisk korekthet, istället har man velast få fram en sammanslagning av fantasin kring historia och framtid. Kollektionen är indelad i åtta distinkta sektioner som var och en är en variant på temat.

Den historisk tidsepoken som kollektionens inspiration kommer från spänner från 1800 talet och framåt. Det var just på 1800-talet som män och kvinnor i franska domstolar började klä sig på samma sätt. Uniform klädsel som från astronauter, kosmonauter och piloter har en stark influens genom hela kollektionen.

[nggallery id=37]

De åtta delarna i kollektionen är följande:

Robe a la Française: En variant på traditionella klänningar av 1800-tals snitt, en blandning av stilar som ofta bärs med väska, ljusare med nya tyll strukturer.

Flight a la Française: Flyguniformen möter traditionell klädsel; bodices och broderier införlivas Ibland blixtlås och siden taft utnyttjas.

1910s Linear: Slingrande, långa linjer på rockar med en Edwardianskt ursprung, reser genom historien.

Bodice möter Jacket: Införlivandet av tekniska detaljer, till tjänst för strukturella form; bodices blir kjolar, jackor blir blusar, smock strukturer.

Justaucorps och Gilets: Manligt ‘domstols rockar “av 1800-tals snitt anpassad för den feminina formen.

1920 befrielse: Loose, “klaff” linjer av tjugotalet föreställda i tour de force broderier.

Krage möter Bar: The Dior Arkivet i sin mest abstrakta och geometriska; rena volymer och former som härrör från 1950, belyser Christian Diors arkitektoniska renhet av formen.

Tekniker, Veck och system: Ett förhållningssätt till inredning där tradition och teknik kombineras; traditionell rördragning blir oskiljbar från systemen för att passa en astronaut.
“Jag började tänka” vad är modernt”? Jag ville ta itu med ett formspråk som ser ut att vara nästan motsatsen till min ursprungliga inspirationen hos Dior”, säger Raf Simons. “Det var en idé om att konfrontera vad folk idag tycker  är en estetik som är modern – det kändes mer modern att gå till långt tillbaka, inte” moderniserar “utseende från det senaste decenniet. Utmaningen var att göra attityden i vår samtida verklighet till något mycket historiskt, utan att kollektionen skulle ppfattas som teatralisk.  Det är attityden som räknas “.

Belgian designer Raf Simons appears at the end of his Haute Couture Fall/Winter 2014-2015 fashion collection for French fashion house Christian Dior in Paris

Belgiska designern Raf Simons entré i slutet på visningen för Christian Diors Haute Couture Fall/Winter 2014

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *