Inredningsinspiration! Bra förvaring och mysig sovplats för hög takhöjd.

Inredningsinspiration! Bra förvaring och mysig sovplats för hög takhöjd.

En stor trend just nu är att inreda praktiskt och ta vara på all yta. Samtidigt ska det gärna vara snyggt och hemtrevligt. Välkommen in på inspiration i en lägenhet belägen i vasastan i centrala Stockholm där hela takhöjden på 3.12 tagits till vara för sovplats, arbetsplats och förvaring!

Den tidigare klädkammaren togs bort och väggen öppnades upp. Istället blev det ett loft med mysig sovplats. Undertill blev det plats för skrivbord, läxläsning och pyssel!

En hög stege kan vara bra att ha i en lägenhet med hög takhöjd och platsbyggda hyllor!

Vem vill inte ha ett hem som känns större och mer praktiskt? Om du har en lägenhet med takhöjd en bit över tre meter är det perfekt att lägga lite tid på att planera hur ytan kan disponeras smart genom att använda höjden. Att investera i platsbyggd förvaring och sovplats höjer inte bara värdet på hemmet utan även mysighetsfaktorn. Tänk bara på att det även ska vara praktiskt – Bygg på höjden, men se till så att du kommer åt allt och kan använda allt utan att det känns jobbigt.

Det är både snyggt, praktiskt och klassiskt med garderober och bokhyllor från golv till tak. Om du även höjer upp sovplatsen till ett loft är det faktiskt lite som att få ytterligare ett rum – på höjden.

Där sängen skulle stått kan istället en lekhörna, en arbetsplats eller en soffa få rum. Det är bara fantasin och den personliga smaken som sätter gränser för hur det kan se ut. I fallet med den här lägenheten fanns innan transformeringen en lång hall från ytterdörr förbi badrum och det som en gång var en klädkammare på ca fem kvadratmeter. Det var som en lång passagesträcka man egentligen bara gick igenom för att komma in i vardagsrummet. Det kunde kännas lite som en “död yta” som nu fått “liv” och blivit något som man faktiskt använder för att göra saker annat än att hämta kläder eller bara gå förbi. Lägenheten upplevs mycket större och rymligare tack vare en smartare disponering av golvyta och takhöjd.

Det var en lång passage man mest bara gick förbi med genom att transformera om hallen på det här sättet känns lägenheten dubbelt så stor då den tidigare passagen har fått liv och blivit en plats där man är och lever istället för att bara passera in i vardagsrummet.

För att få en clean känsla i hallen valdes ett platsbyggt garderobssystem från finska företaget Mirrorline. Garderobsdelarna från golv till tak samt skjutdörrarna med speglar och spröjs är helt måttanpassade då hus som detta, byggt i början av 1900-talet, inte har några standardmått – vilket även är en del av charmen. Det var för att förutom få en clean känsla där saker kom undan och inte hängde framme även få rymd och ljus i en hall som lätt kan upplevas mörk och trång i ett sekelskifteshus som detta. Tanke har även lagts på att få en modern stil som passar bra ihop med det gamla i lägenheten.

En mix av gammalt och modern passar extra bra i ett gammalt hus. Man vill så långt det går bevara det ursprungliga samtidigt som man moderniserar och gör det anpassat till dagens samhälle.

Maxa golvytan i lägenhet med högt i tak genom att tillvarata hela höjden!

Trägolven i orginal blir fina till en klassisk bokhylla.

Innanför hallen där den tidigare klädkammaren fanns har nu en tidigare vägg förvandlats till en klassisk platsbyggd bokhylla med belysning högst upp. Det gör en otroligt stor skillnad om man har bra belysning än om man inte har det. Bra takbelysning som grund är A och O. Därefter vill man ha fina mindre lampor i olika nivåer så att ljuset kommer från minst sju olika källor.

Mittemot bokhyllan har den gamla klädkammaren förvandlats till ett loft med bokhylla och inbyggd belysning som styrs av fjärrkontroll. Undertill blev det en arbetsplats med skrivbord. Perfekt för ett barn som läser läxor eller pysslar. Men det passar även bra för en vuxen som jobbar hemma eller vill ha ett hemmakontor då och då.

Ta vara på hela takhöjden
Den omtalade Emma madrassen är perfekt för sovloft som inte har standardmått.

En utmaning i fallet med just det här loftet som sovplats var att det behövdes en madrass som låg utanför de normala standardmåtten. Loftet är nämligen 10 cm kortare än de normala måtten på 220 som i princip alla madrasser har. Det löste sig genom lite research och en madrass från Emma som tack vare sitt unika material gick att pressa in trotts att den egentligen är lite för stor. Madrassen blev en aning högre på höjden och kanske lite fastare men med en mjuk bäddmadrass över blev slutresultatet närmast perfekt.

Emma-madreassen och kuddarna består av flera lager som formar sig efter huvudet och kroppen. Man kunde tro att madrassen inte skulle hålla måttet då den saknar träramar men så är inte fallet. Den är unik i sitt slag och för just loft är den ett perfekt val.

I samarbete med Emma får du som läsare upp till 50% rabatt under hela påsken om du uppger koden “Blogozinerabatt”

Istället för en hall med en klädkammare förvandlades denna hall till en hall som mer känns som ett rum med mysig säng, ett personligt skrivbord och dessutom plats för många böcker, spel och annat i en platsbyggd bokhylla. Stor vikt har lagts på bra belysning och ljuskällor från olika håll. Även speglarna från garderoben i hallen gör att intrycket blir större, ljusare och cleanare. En blandning av gammalt och nytt skapar en personlig och hemtrevlig känsla.

Allt arbete börjar med ett skrivbord!
Ordning och reda – Allt på sin plats!