Kurorten Mösseberg på Falköpings höjder mellan Stockholm och Göteborg!

Kurorten Mösseberg på Falköpings höjder mellan Stockholm och Göteborg!

Där på höjden utanför Falköping, mellan öst och västkust, strategiskt planerat efter vattenåtgång och tillgänglighet längst järnvägen mellan Göteborg och Stockholm hittar man Mösseberg. Kurorten som ser sig som en föregångare till dagens SPA-anläggningar och flitigt har besökts av gäster som vilat sig pigga med varma bad här sedan 1800-talet.

Kurorten som öppnade 1867 i en mindre byggnad mellan två ankdammar. 1907 slogs dörrarna upp till dagens byggnad som på den tiden sågs som en modern byggnad som även kallades “elektriska villan”. Den är samtida med Halwylska palatset i stockholm och delar således samma tidsenliga stil.


Byggnaden är stor och anrik. 72 rum som alla är inreda på sitt speciella vis och i början av 1900-talet tog emot societen som kom med tåget för att obligatoriskt träffa en läkare som ordinerade hur gästens program på kurorten skulle se ut. På ordinationen stog det alltsomoftast bad i varma källor, fem om dagen. Fotbad, handbad, ångbad och helkropp varvat med vila, promenader, trevligt sällskap och god mat.

Ett recept som  fungerar bra än idag.

På Mösseberg beskriver man sig själva även som just en föregångare till den våg av nya SPA-anläggningar som blommat upp i Sverige under senare år. I dag är inriktningen precis som för hundra år sedan att vara en plats för avslappning och lugn.

Hit kommer man för att vara i stillhet och ro genom avslappnad atmosfär och varma bad i SPA-anläggningen. Det finns även en fin promenadväg framtagen för gästerna som går förbi en liten djurpark till ett utsiktstorn över Falköping som är fin att gå.

Idag kan man förutom SPA-bad ta olika typer av massage, ansiktsbehandlingar, fixa håret, träna på gym, träffa naprapat och kiropraktor under samma tak. Produkter från Exuviance och Maria Åkerberg används för behandlingarna. Dessutom är det ett perfekt ställe för konferens eller middagar för större sällskap.

Som kul kuriosa kan nämnas att restaurangen på Mösseberg enligt antikrundan har Sveriges största samling av Jugend möbler. De kommer från de berömda Bröderna Eriksson från Arvika i början av 1900-talet. Möblerna gjordes av Christian Eriksson till den Baltiska utställningen och under krisen som rådde kring första världskriget fick kurorten chans att köpa loss möblerna till en överkomlig peng vilket man gjorde.


72 rum som alla är inreda på sitt speciella vis och i början av 1900-talet tog emot societen som kom med tåget för att obligatoriskt träffa en läkare som ordinerade hur gästens program på kurorten skulle se ut.

SPAdelen har två avldelningar. En utomhus och en inomhus. Totalt fem varma pooler, ångbastu, torrbastu och ett rum för fotbad och handmassage.

Det var mysigt att sitta i den varma utomhuspoolen med regnet duggande och titta på den fina fasaden från 1900-talets början och alla dess detaljer.

Nästa gång du reser mellan huvudstaden och Göteborg och har en dag till godo, varför inte göra som de gjorde för 100 år sedan, stanna en natt på Mösseberg och vila upp dig. Kanske boka in lite tid på gymmet och till frisören också. Du kommer garanterat känna dig som en ny människa när du åker vidare mot slutdestination, nybadad/bastad, avslappnad och fräsch.

Vid tangentbordet: Lisa
Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *