LITEN, SLANK OCH BOOSTAD MED ENERGI

LITEN, SLANK OCH BOOSTAD MED ENERGI

Quinoa

Liten och naggande god – fylld med energi och nyttigheter. Vit, röd, svart eller till och med blå till färgen bidrar dagens huvudperson med en knorr i din vardag. Vill du ändra om i kosten mot det nyttigare utan att fullt ut ändra så mycket så har vi här en vinnare – Energiknippet Quinoa. 

Quinoa är en ört som växer vilt i Sydamerika och kommer i flera olika färger – alla med samma energivärde men estetiskt olika – svart, vit och röd är de vanligaste.

Quinoan som har en lite nötig smak är väldigt nyttig då den innehåller mycket och fullvärdigt protein, bra fetter med bland annat en hel del omega 3, massor av mineraler och vitaminer som Zink, B-vitamin, kalcium, järn, kalium, E-vitamin och fosfor.

Kalium, som behövs för att reglera kroppens vätskebalans och för att musklerna ska fungera optimalt vilket är en positiv effekt för dig som tränar.

Quinoa är ett ypperligt alternativ till kolhydratkällor som pasta, ris, potatis eller bröd då den har ett lågt GI- värde- det vill säga att blodsockret höjs långsammare och är ett bra alternativ för dig som vill undvika övervikt samt minska risken att drabbas av diabetes typ 2.

Den är släkting till spenaten och rödbetan och innehåller inget gluten. Quinoa sägs bland annat vara bra mot migräner (då den bland annat innehållermagnesium som är bra för blodkärlen), och hjärtsjukdomar. Dess rika innehåll av bland annat antioxidanter och fibrer skyddar i sig även mot många andra sjukdomar.

Använd den varm som ersättare till potatis, ris eller pasta – som den är eller blanda den med varma grönsaker till en varm sallad. Kall för att lyfta en sallad och kan även med all fördel blandas ner i en smoothie för en energiboost.

På bilden nedan ihop med mozzarella, basilika och babytomater ihop med kyckling.

IMG_0484

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *