14 Tips för att vakna upp pigg

14 Tips för att vakna upp pigg

När höstmörkret kommer kan det vara svårt att vakna upp pigg och känna sig utvilad. Men känn ingen hopplöshet, tänk positivt och var tacksam! Det finns många tips och rekommendationer för hur du ska  göra för att undvika denna oerhörda trötthet. Här kommer experttipsen om hur du ska göra för att vakna pigg och utvilad på morgonen!

540@70

Här är Experternas 14 bästa knep för en god nattsömn

• Kvällsljus och dagsljus

1 Hjälp kroppen att ställa om på morgonen genom dagsljus eller tänd exempelvis lampan, det ger för många en behaglighetskänsla. Samtidigt kan du på kvällskvisten successivt börja släcka ner, dämpa belysningen så att det blir lite mysigt. På det sättet förbereder du kroppen för att det snart är dags att sova.

• Fysisk aktivitet

2 Det är viktigt att röra på sig. Fysisk aktivitet under hela dagen gör att du sover bättre och får godare sömn.

• Träna inte för sent

3 Som sagt är det viktigt att hålla i gång och röra på sig. Men man ska helst inte träna för sent och för tätt inpå då man går och lägger sig. Det tar två timmar för kroppen att varva ner efter att du tränat. Lägger du dig en timme efter träningen blir det panik in i sömnen.

• Varva ner

4 Cirka två timmar innan du går och lägger dig bör du varva ner och ta det lite lugnare. Läs exempelvis en bok.

• Hitta din ytliga sömn

5 25 procent av sömnen är djupsömn, 25 procent är drömsömn och 50 procent är ytlig sömn. Det är lättast att vakna när du befinner i den ytliga sömnen. Om du vanligtvis går upp klockan sju och alltid känner dig seg kan det bero på att du ligger i din djupsömn. Prova då att gå upp en halvtimme tidigare. Det gäller att hitta din ytliga sömn för då blir det lättare att gå upp.

• Kvalitativ sömn

6 För att du ska vakna upp pigg och utvilad på morgonen handlar det framför allt om att ha ska ha haft en kvalitativ sömn. Detta är viktigare än kvantiteten.

• Ät inte tung mat

7 Om du äter tung mat på kvällen har kroppen mycket att ta hand om och du hinner inte få djupsömn. Ät i stället något lätt och ät inte för sent.

• Ta en nypa luft

8 Innan du går och lägger dig kan det vara bra att ta en nypa luft, det gör att du sover bättre och vaknar mer pigg och utvilad.

• Ha det inte för varmt i sovrummet

9 Vi sover i allmänhet i för varma sovrum i Sverige. Den optimala temperaturen för att sova är 18 grader. Tycker man att det är för kallt kan man moderera rumstemperaturen med hjälp av sängkläder och pyjamas. Bästa kombinationen är att ha ett svalt sovrum och varmt under täcket.

• Ät frukost i tid

10 När du vaknar på morgonen är det bra att ganska omgående äta frukost för att inte förskjuta lunchen och middagen. Detta håller dygnsrytmen i styr.

• Undvik kaffe och koffein.

11 Koffeinhaltiga drycker och alkohol påverkar nattsömnen negativt då det påverkar insomningen. Exempelvis tar det sex timmar för att koffeinet ska försvinna om du har druckit två koppar kaffe. Vissa hjärnor tolererar dock koffein innan de ska lägga sig.

• Då sover du bäst

12 De flesta vuxna behöver omkring 7,5 timmars sömn per natt, men då gäller det att det är bra kvalitet på sömnen. Det vanligaste är att man sover från klockan 22 eller 23 fram till klockan 06 eller 07. Man ska gärna somna före midnatt då kroppen är inställd på att sova efter midnatt.

• Bannlys negativa tankar

13 Ältande och negativa tankar gör att det blir svårare att somna och gör att vi vaknar trötta. Försök låta sovrummet vara ett gosrum och ta inte med negativa tankar in. Red ut sådana problem före sänggång.

• Ta ett varmt bad.

14 Vissa gillar att ta ett varmt bad innan de går och lägger sig. När huden blir varm tror hjärnan och kroppen att det är sovdags.

Källa: LENA LEISSNER, SÖMNFORSKARE, och SUSANNA JERNELÖV, PSYKOLOG