VART BRISTER DU?

VART BRISTER DU?

NOURISH

Brukar du vara trött? Energilös? Brukar du skylla på att det har med dålig sömn, mycket på jobbet eller vädret? Du är inte ensam. I dagens samhälle stressar allt fler för att hinna med att vara karriärbyggare, träningsfreak, familjemedlemmar, bästa vännen och så vidare. Samhället strävar efter perfektion men i skymundan vilar en osund sanning. Många näringsbrister är svåra att upptäcka då symptomen oftast ter sig lika som olika sjukdomar.

Näringsbrist långt ner i åldrarna visar sig tydligt med brister som i vanliga fall visar sig hos 35+. Stressen att fullfölja allt och att visa en stark front fallerar realiteten i och med att fler och fler inte får i sig en balanserad kost och äter istället snabbmat för att hinna med – även detta ges till barnen då föräldrar inte hinner med att laga mat hemma. Hur tyder sig dessa brister? Blogozine Wellness ska försöka ge dig riktlinjer som kan ge dig en hint om du ligger i en riskzon.

Extrem trötthet och dåligt minne? Kanske lider du av brist på B12. Veganer brukar oftast ligga i riskzonen eftersom att ämnen främst hittas i animaliska produkter som ägg, fisk, lever, sädesslag, rött kött och mejeriprodukter dessutom minskar upptagningsförmågan av B12 efter 50. Känner du dig väldigt trött så börja såklart med att besöka en läkare. Har du brist på B12 bör du undvika alkohol då det skapar en irritation i magen som försvårar upptaget. 

Är du ofta sjuk? Kan humöret svänga från den ena till det andra? Kanske att du lider av D-vitaminbrist. D- vitamin har en stark koppling till ditt immunförsvar och oftast drabbar det människor som sällan är ute och exponeras för solljus som såklart är den mest naturliga källan till D-vitamin. Lider du av brist på D-vitamin kan du även tänka på att få i dig extra av fet fisk, ägg och mejeriprodukter.

Magnesiumbrist  – även känd som den “osynliga bristen” då den är väldigt svår att identifiera. Symptomen kan var trötthet, huvudvärk, IBS, kramper, sömnsvårigheter och hjärtklappning. Alla ovan nämnda symptom är även kända för att identifiera olika sjukdomar. Kvinnor har oftast en lägre magnesiumnivå, människor som äter mycket snabbmat kan vara en riskgrupp då det sänker nivåerna av magnesium i kroppen ihop med kött och mejeriprodukter.

Trötthet har en stark koppling till många näringsbrister och har även en relation till järnbrist. En balanserad järnnivå är viktigt för att de röda blodcellerna ska klara av att transportera syre genom kroppen – detta gör dem med hjälp av hemoglobin som är ett protein. Förutom trötthet kan tydliga tecken vara att huden blir blekare samt att du kan testa dig själv genom att dra ner underdelen av ögonlocket – är du blek där har du troligtvis järnbrist. Mörkgröna grönsaker, sojabönor, fikon, quinoa, kikärtor & rött kött innehåller mycket järn.

Tänk på att ha en en varierad och balanserad kost – speciellt idag där vi experimenterar väldigt mycket baserat på trender och klimatpåverkan. Tar vi bort näringsämnen ur vår normala kost behöver vi hitta ersättare för att kroppen ska må bra.

Ta hand om er/ Wellnessredaktionen

2 Comments
    1. Hej Caroline, du är inte ensam – det är så många som har näringsbrister. Vill du kan jag hjälpa dig. Skicka ett mail på [email protected]

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *