Emerich Roth - En sällsam historia om hur man förvandlar hat till kärlek

Emerich Roth - En sällsam historia om hur man förvandlar hat till kärlek

Mall-Emerich

Emerich Roths liv är en sällsam historia.

I år, 2016 fyller han 92 år och när han tittar i backspegeln på sitt liv är det långt och händelserikt. Som överlevare från både första och andra världskriget är hans historia dessutom otroligt viktig för oss alla att lyssna på.

När Auswitch stängdes 1945 blev han fri men tyvärr så svårt sjuk att han hamnade på ett sjukhus i Italien där han låg för döden. Alldeles ensam eftersom han förlorat kontakten med hela sin familj under förintelsen. Han visste inte vad som hänt med dem när ett bud kom från hans syster som var den enda som överlevt. Hon hade lyckats ta sig till Sverige med de vita bussarna och gift sig med en svensk.

Längtan och vetskapen om att en familjemedlem fanns i livet fick honom att mirakulöst bli frisk och ta sig till Sverige. Här har han tillbringat resten av sitt liv åt att närma sig nazistledare och ungdomar i högerextremt kretsar så väl som att föreläsa och berätta sin historia för högstadieelever. Han har tinat hjärtat på många som gått på fel väg och hans livsverk är ett bevis på att kärlek är svaret på frågan vad som botar världens ondska.

Ett fantastiskt podcast avsnitt presenteras här där Emerich berättar sin historia och om hur hans engagemang i högerextremt kretsar har lyckats sprida kärlek även in i de stängda hjärtan.

Lyssna här.

12631341_10153924447008308_1493548135936332783_n

 

0 Comments
  1. Ser verkligen fram emot att lyssna på den, hade förmånen att möta honom sent 90 tal och brukar kalla honom för en av mitt livs ljusbärare.

    1. Tack Jessica. Ser fram till att höra vad du tyckte om avsnittet också. Han är verkligen en fantastisk människa och en förebild. Glad att jag fått träffa honom också 🙂

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *