Hon träffar nya människor, varje dag

Hon träffar nya människor, varje dag

 

IMG_6532[3]

Jag har träffat Malin Sten, som nyligen startat företaget Race Rekrytering AB.

Vad fick dig att starta eget företag? -Friheten att kunna bestämma över mina dagar själv, och utmaningen att bygga upp en verksamhet på egen hand.

Vad tilltalar dig med yrket som rekryterare? -Att lyssna till folks olika livshistorier, och att vägleda kandidater. Jag finner en stor glädje i att hitta bra personal till olika arbetsgivare, jag rekommenderar ingen jag själv inte skulle kunna tänka mig att anställa. Men bäst av allt är ändå att kunna göra någon glad och hitta ett arbete till någon.

Vad är svårast med ditt arbete? -Största utmaningen är att göra ultimata matchningar, både för den arbetssökande, och för arbetsgivaren.

Är det stor konkurrens? -Ja absolut! Det gäller att sticka ut ur mängden då det finns så många aktörer på marknaden.

Det finns fler arbetssökande än vad det finns arbeten.

Hon berättar vidare att rekryteringsbranschen har vuxit. Behovet på en rekryteringskonsult har ökat i takt med att, framförallt med mer seniora tjänster, ofta är svåra att tillsätta för Arbetsförmedlingen. Kommer du till t ex. Arbetsförmedlingen och är en mer senior säljare eller söker en ledande chefsroll, har Malin erfarit att de haft svårt att hjälpa den arbetssökande.

Vad gör man om man träffar en olämplig kandidat? -Ofta kan man känna redan vid första handslaget, att det här kanske blir en kortare intervju. Då försöker jag anstränga mig lite extra och plocka fram det positiva hos kandidaten. Det händer att kandidaten växer under själva mötet, man kan vara nervös eller orolig av olika anledningar. Det är viktigt att man som rekryterare verkligen ger kandidaten en ärlig chans.

Malins topp 5 tips för att ge ett gott första intryck:

  • Var klädd efter devisen; hel och ren
  • Fast handslag
  • Kom förberedd och var gärna påläst om tjänsten om det är en specifik tjänst du har sökt
  • Vara sig själv och gärna sända ut positiv energi
  • Kom i tid

Hur ser ett bra CV ut? –Jag föredrar ett CV innehållande ett fotografi på den sökande. Ange din ålder tillsammans med ett kortfattat personligt brev, ca ett halvt A4 tycker jag är lagom. Själva CV:t bör innehålla kortfattad information om dina tidigare arbetslivserfarenheter tillsammans med hur länge du varit på respektive arbetsplats/tjänst och även utbildningar.

Vad är det vanligaste ”felet” folk gör med sina CV:n? –Att de har ett för långt personligt brev och att de inte har angivit hur länge man arbetat på respektive tjänst och felstavningar.

“Det är tuffare att söka arbete idag, då det är större konkurrens om varje tjänst. Det kan vara en fördel att ha ett CV som ”sticker ut” för att få komma på intervju.”

Vad gör RACE rekrytering unikt? -Jag är personlig och försöker alltid att få kandidaten att känna sig bekväm under mötet, så att jag kan få en så ärlig bild av personen som möjligt. Jag lyssnar på kandidatens behov och önskemål och försöker utefter det hitta rätt tjänst.

Det har hänt att hon träffat en kandidat som sökt en specifik tjänst men som efter en intervju hos henne lett till en helt annan tjänst och inriktning.

Är det fler killar än tjejer som söker? -Inom yrken med försäljning är det fler killar. Beror mycket på vilken tjänst det är. Inom Ekonomi är det fler tjejer som söker.

Träffar du folk i alla åldrar? –Ja det gör jag.

Malin betonar hur viktigt det är att verkligen lyssna på vad kandidaten vill.

Hur snabbt kan det gå från det att man träffat dig till det att man har ett nytt jobb?  -Det kan gå väldigt fort! Är man arbetssökande har man ofta flera arbeten på gång, så det gäller att man som rekryterare är snabb. Har man tur kan det ske inom ett par veckor, medan andra processer är mer långdragna. Då handlar det ofta om tidsbrist hos arbetsgivaren.

Vad är ditt tips till den som går i funderingar på att starta ett eget företag? -Ha en klar affärsplan, våga och tro på dig själv. Ta hjälp av andra med erfarenhet inom olika områden som kan främja ditt företagande. Det kan vara alltifrån frågor kring hur man gör en hemsida, till hur man betalar moms och fakturerar.

Hur ser en ”vanlig” vecka ut för dig? -Jag har relativt liknande dagar, jag går igenom min epost, inkomna cv:n och dokument från intervjuer med arbetssökande. Jag har ungefär i 3-4 intervjuer per dag och/eller möten hos uppdragsgivare. Jag presenterar bra kandidater för arbetsgivare, och bokar in intervjuer och kontaktar olika referenser för kandidater. Återkopplar till kandidater och arbetsgivare, hör hur en arbetsintervju har gått, och hur upplevelsen var från bägge parter.

Det är ett arbete med många bollar i luften, vilket jag tycker är väldigt roligt.

Var hämtar du din energi? -Jag tycker om att resa och försöker spendera min lediga tid med familjen på vårt landställe och i Spanien så fort tillfälle ges. Hoppa i mysbyxorna, tända en brasa, äta och dricka gott. Vänner som är positiva och har mycket energi är också en bra energikick för mig.

Något du vill tillägga? -Ja gärna, det är så roligt när man hittar unga oerfarna personer, så kallade ”oslipade diamanter”, som just kommit ut på arbetsmarknaden, och man lyckats hitta ett arbete till dom. Eller när man får feedback från en nöjd arbetsgivare, att de är tacksamma för en ovärderlig kandidat.

”Det är så otroligt roligt att kunna göra andra glada!”

Just nu söker Race Rekrytering bl a.:

  • Innesäljare till Infront ITpartner
  • Innesäljare till AdHouse
  • KAM till JCDecaux

IMG_7889

 

 

Kontakta Malin HÄR

RR_liggande_svart_webb

 

 

 

Text: Malin Johansson

 

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *