6 anledningar varför du ska äta kolhydrater

6 anledningar varför du ska äta kolhydrater

Kolhydrater har ofta blivit utsedd till boven i dramat, men så är det inte. Kolhydraterna ger livsviktig energi och näring, speciellt till dig som tränar mycket.

Här är sex anledningar till varför du inte ska utesluta kolhydrater i din kost!

 

Ser till att hjärnan fungerar bättre

Din hjärna behöver kolhydrater för att fungera optimalt. Hjärnan använder glukos som bränsle, och du får glukos från kolhydrater, Din förmåga att tänka, lära och komma ihåg saker minskar när signalsubstanserna i hjärnan inte får tillräckligt med glukos.

Gör dig gladare

Det är inte så konstigt om du efter en lång och jobbig dag, känner ett obeskrivligt sug efter pasta. Varför? Kolhydrater innehåller i flesta fall tryptofan, som hjälper till att producera må-bra-hormonet serotonin i din hjärna. Utan tillräckligt med tryptofan och serotonin ökar risken för depression och sömnproblem.

Ger ökad energi

Att köra bil utan bensin är en ganska så tröttsam uppgift. Och det är precis vad som händer när du försöker att hålla igång kroppen utan kolhydrater. Kolhydrater är bränsle för kroppen eftersom de består av glukos, kroppens energikälla nummer ett. Protein och fett fungerar också, men kolhydrater är definitivt det mest effektiva bränslet.

Innehåller livsviktiga vitaminer

Fullkorn innehåller massor av B-vitaminer, som är viktiga för ämnesomsättningen och som hjälper kroppen att producera röda blodceller. Frukt och grönsaker är såklart också fullproppade med viktiga näringsämnen som vitamin A, B, C, E och antioxidanter som skyddar kroppens celler.

Förebygger hjärt-kärlsjukdom

Även om du just för tillfället kanske oroar dig mer över ett brustet hjärta än hjärt-och kärlsjukdom så påverkas fortfarande din långsiktiga hälsa av valen du gör här och nu. Forskning visar att fullkornsrika kolhydrater, som bröd, pasta och ris ger lägre kolesterolvärden och hjälper till att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

Kolhydrater smakar gott!

Om du älskar allt som har med kolhydrater att göra så kommer ett förbud bara öka suget att frossa senare. Välj smarta kolhydratskällor som fullkorn, gryn, grönsaker och frukt. Varför beröva dig själv på något så välsmakande och nyttigt?

 

fruits-and-vegetables-series-assorted-fruits

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *