7 sätt för att hålla dina bröst friska

7 sätt för att hålla dina bröst friska

När det kommer till unga kvinnor och bröstcancer idag, så finns det både goda nyheter och dåliga nyheter. De goda nyheterna är: att unga kvinnor löper en mindre risk för att drabbas av sjukdomen än vad äldre kvinnor gör.  De dåliga nyheterna är: om cancern slår till, kan den vara mer aggressiv.

Här nedan tipsar vi om sju sätt hur du kan hålla din bröst friska!

 

Håll en hälsosam vikt

Att vara överviktig kan öka din risk för att utveckla sjukdomen och även minska din chans för att överleva den.

Träna

Sikta på att försöka träna i minst 45 minuter fem dagar i veckan. Regelbunden träning kan hjälpa till att förebygga sjukdomen. Träningen hjälper till med att öka ditt immunförsvar, minska fetma och sänka nivåerna av östrogen och insulin.

Drick mindre alkohol

Forskning har visat att om du dricker två drinkar om dagen kan det öka risken för bröstcancer med hela 21 procent. Försök istället att byta ut vinet mot färska druvor. Resveratrol finns i skalet på de röda vindruvorna och det kan hjälpa dig att minska din östrogennivå och det i sig kan minska din risk att bli drabbad av cancer.

Ät dina grönsaker

En fettsnål kost kan göra mycket för att minska risken, men även för att ge mer skydd. Lägg till några grönsaker som broccoli och grönkål till din tallrik, grönsakerna innehåller sulforafan, som tros bidra till att förhindra cancerceller från att föröka sig. För att du ska få en extra dos med bekämpa cancer – kraft,  ät grönsakerna råa!

Känn till din familjs historia

Nästan 15 procent av alla bröstcancer – fall visar att det finnas inom familjen sedan tidigare.  Om du har en nära släkting som har haft bröstcancer, dubblas din risk för att du också ska drabbas och om du har två nära släktingar som drabbats, ökar risken femfaldigt.

Gå på mammografi

Alla kvinnor borde göra en klinisk bröstundersökning minst var tredje år och årliga undersökningar och mammografi ska starta vid 40 år. Kvinnor som har en familjehistoria bör börja med mammografi 10 år tidigare än vanligt. Du kan fråga din läkare om de kan erbjuda din en digital mammografi, en digital mammografi tillåter en justering så att bilden blir tydligare och därmed är det lättare att se.

Överväg genetiska tester

När cancer drabbar unga kvinnor är det med stor sannolikhet att man även har en koppling för en mutation i bröstcancergenen.

Breast-Cancer

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *