Annie Leibovitz lanserar bok i ”SUMO - storlek”

Annie Leibovitz lanserar bok i ”SUMO - storlek”

Annie Leibovitz, den ökände porträttfotografen från Waterbury i Connecticut. Har nu blivit beviljad en Sumo Taschen, den mest gigantiska soffbords boken som existerar. Taschen som är ett bokförlag känt för sina enorma böcker, lanserade även Helmut Newtons Sumo, som producerades på 20- talet. Då fick man betala den hisnande summan på 15.000 US dollar för ett exempel.

19_benedikt_taschen_annie_leibovitz_1402271359_id_791988När Benedikt Taschen först frågade Annie om att samla hennes fotografier i en bok med en SUMO – storlek, blev hon fängslad men samtidigt utmanad. Annie började samlade sina fotografier från  mer än 40 år av jobb. Annie Leibovitz lyckades presentera några av hennes mest kända gruppfotografier i den stilen där hon än en gång visar att hon är en geni.

annie_leibovitz_startraks-300x300

 

Anna-Lou “Annie” Leibovitz. Är född den andra oktober 1949. Annie är en amerikansk porträttfotograf och hon har arbetat för de kända tidningarna Rolling Stones, Vanity Fair och Vouge.

Annie föddes i Connecticut i nordöstra USA, i en familj av rysk-judisk härkomst. Hennes mamma var lärare i modern dans och hennes pappa var löjtnant i flygvapnet.

I slutet av 1960 – talet studerade hon måleri på Art Institutet i San Fransisco. Under sin utbildning i måleri fann även sitt intresse för fotografi. 1970 började hon jobba på som fotograf på tidningen Rolling Stone och blev sedan deras chefsfotograf tre år efter sin första dag på tidningen.

 

 

Hennes fotografier är lätt att känna igen då dem direkt känns intima och ikoniska. Annie Leibovitz blir ofta imiterad av andra yngre fotografer, men på något sätt blir hennes verk direkt igenkända trots alla kopior. De fotografier som Annie har valt ut till boken, blir tillsammans nästan som ett familjealbum. Fotografierna kännetecknar många av världens mest kända ansikten från de senaste fyra decennierna – mysigt!

stand

Hela 500 sidor tar plats i denna bok, hur ska du kunna lyckas att välja ut en sida som du vill ska visas? Hade de inte varit lättare att köpa en fin barnbok med vackra bilder där du har 5 sidor att välja mellan. Visst, en annan typ av bilder, men det blir ett enklare val.

Boken som Annie Leibovitz lanserar tillsammans med Taschen, är två och en halv meter hög, väger ca 11 kilo och levereras med ett eget tripod stativ. Med all förståelse så kan boken därför lätt förväxlas med en mindre anläggning.

The Collector’s Edition finns tillgängliga i fyra olika bokomslag:
Whoopi Goldberg, Berkeley, California, 1984
Keith Haring, New York City, 1986
David Byrne, Los Angeles, 1986′
Patti Smith, New Orleans, Louisiana, 1978