Är du beroende av träning?

Är du beroende av träning?

Har du en stark känsla av att behöva träna varje dag för att du ska kunna må bra? Blir du rastlös och känner dig slö om du inte tränar?  Här delar vi med oss av några tips som kan hjälpa dig med din syn på träning!

 

Varför påverkar träningen mig på det här viset?

Alla beroenden är en slags flykt från ett visst tillstånd. Träningen lyfter dig så att du känner inspiration och engagemang, men grundproblemet är förmodligen att något annat skapar disharmoni i ditt liv. Vad skapar  då denna disharmoni? Se över hur du sover, äter, umgås, jobbar. Lever du det liv du önskar? Kanske behöver du justera vissa områden i ditt liv?  Om du upplever rastlöshet och lätt ångest i lugna stunder,  där du får impulser för att fly in i något annat, är oftast tecken på att du behöver ta tag i något. Alternativet är att det ligger något gammalt mönster/minne och skräpar. Har du haft kontrollbehov, ätstörningar eller maniska beteenden förut? I så fall vet du att det enda som hjälper är att bryta dem och ersätta med konstruktiva vanor.

Hur kan jag göra för att må bra och vara trevlig de dagar då det inte blir någon träning?

Det måste finnas annat än träning som gör dig harmonisk och balanserad. Någon person, litteratur, miljö, sätt att umgås med familjen. Kanske yoga? Yoga är en bra träning  för kunna lära dig att stå ut med impulser och sedan välja vad man vill göra av dem. Skaffa dig en ny hobby som delvis kan ersätta träningen. Du behöver tänka att dagar med eller utan träning bara är olika – inte bra eller dåliga.

Experter säger att man måste ha vilodagar. Är det dåligt för min kropp eller psyke att träna varje dag?

Har du hälsosamma mål kan du röra på dig lite varje dag. Men se över dina träningsvanor – de ska vara givande, inte ta för mycket av din tid från annat som är viktigt, och som inte sliter på dig. Kanske en powerwalk då och då kan ge samma mentala effekt som tuffare pass. Ofta är naturen vår bästa källa till sinnesro, oavsett hur fort vi rör oss i den. Så länge du tränar för att må bra och som ett sätt att tackla stress och rastlöshet så är du inte beroende av träning.

nature-forest-night-autumn-after-the-rain-the-road-the-light-rays

Läs artikeln om att välja ditt eget sätt att träna!