Chia - årets nyttigaste frö!

Chia - årets nyttigaste frö!

De små grynen hade inte räknat med att plötsligt bli trendiga. Men faktum är att chia­frön har ­blivit riktigt heta och det är för första gången ­sedan aztekernas tid. 

 

Varför är chiafrön så nyttiga?

Chiafrön är ett riktigt superlivsmedel. Per 100 gram innehåller de 31 gram fett, varav hela 20 gram är linolensyra som är den vegetabiliska formen av Omega-3. Två teskedar chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilé. Omega-3 är viktigt för den hormonella balansen i kroppen och kan verka antiinflammatoriskt. Det innehåller också 21 gram protein per 100 gram, med hela 18 av de 20 olika aminosyrorna, en riktig bra källa till vegetabilisk protein. Protein är det som bygger upp vår muskulatur och motverkar att den bryts ner.

Chia innehåller också 38 gram kolhydrater per 100 gram, varav hela 34 gram är fibrer av den vattenlösliga sorten som gynnar tarmfunktionen och hjälper till att hålla blodsockret jämnt. Chiafrön är dessutom rika på mineraler som magnesium, kalium och zink.

Hur kan man äta chia?

Blanda chiafrön i gröt, müsli, frökex eller smoothies. De innehåller rikligt med gelébildande fibrer, vilket gör det praktiskt att göra puddingar med chiafrön som huvudingrediens. De ger inte speciellt mycket smak och passar därmed till det mesta.

Vem kan särskilt tillgodose sig fröets nyttigheter?

Chiafrön innehåller hela 520 kcal per 100 gram, vilket ger ett bra energitillskott av god kvalitet för alla som vill bli extra uthålliga, långdistanslöpare och skidåkare exempelvis. Anpassar man dosen är det givetvis ett fantastiskt tillskott i maten för alla andra också. De måste tuggas väl om man vill åt mer än bara de gelébildande fibrerna.

 

Chiafröets alla positiva effekter!

 

Är snällt mot hjärtat

Chiafrön innehåller åtta gånger mer omega 3 än lax. Det minskar risken för hjärtsjukdom och sänker inflammationsgraden i kroppen. Dessutom kan fröet förvaras flera år utan att härskna.

Hjälper magen

Precis som linfrön är chiafrön en pålitlig vän om man behöver få fart på magen. Kolhydratinnehållet är 38 gram/100 gram. Fröet är bra bakteriemat som gynnar tarmen och ­håller dig mätt länge.

Stärker musklerna

Chia innehåller 21 procent protein – dubbelt så mycket som andra fröer.

Konsistens utan gluten

Liksom psylliumfrön binder chiafrön vätska. Fröna kan ge konsistens i bakning, gröt och puddingar. Faktum är att fröet kan plocka upp tolv gånger sin egen vikt i vatten.

Balanserar ­blodsockret

I magen bildas en gelé runt chiafröet. Det skapar en skyddande hinna som ger ­långsammare nedbrytning eftersom det lägger sig mellan fröet och magens enzymer.

Chia-Pudding_PS_2

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *