Den oväntade maten som förstör din munhälsa

Den oväntade maten som förstör din munhälsa

Läsk  I   Hårda karameller  I   Energidrycker


Sedan vi var små har vi lärt oss att socker inte är bra för våra tänder, det är inget nytt. Dessa saker som står här ovan är vi väl medvetna om att de är uppenbara sabotörer för ett leende. De är en av de främsta bidragsgivarna till hål i tänderna. Socker är en klibbig kolhydrat och bakterierna tar tag i den och producerar syra. Effekten av detta är att mineralerna i din tand dras ut och din emalj börjar att frätas bort – ajaj!

Här listar vi den mat som du ska undvika och vad du ska göra för att slippa få dåliga taggar.

Citrusfrukter

I apelsiner finns det mycket C – vitamin och det är avgörande för att upprätthålla kollagen i tandköttet, men att överdosera andra citrusfrukter kan också äventyra ditt leende. Om citrus är i ständigt kontakt med dina tänder – du kanske äter många apelsiner på en dag, du kanske dricker mycket vatten med citron –. Det kan nämligen urholka din emalj och emaljen växer inte tillbaka. Citroner och limefrukter är särskilt starka, även fruktjuice med citrus av något slag (eftersom de är koncentrerade och innehåller mycket socker).

Din lösning:

Efter att du har ätit citrusfrukter eller druckit fruktjuice med citrus, drick ett stort glas vatten. Vänta i 20 minuter och borsta sedan tänderna. Precis när du har blivit utsatt för syran i citrusfrukter, har dina tänder mjuknat. Att kraftigt borsta tänderna efter det kan slipa emaljen på dina tänder.

Mandlar

Vi alla är galna i mandlar och de innehåller en hög halt med E -vitamin och fullt med hälsosamma fetter som håller dig nöjd. Men när det kommer till dina tänder, så finns det inget att skratta åt. Mandlarna skapar en slags kil när du biter ner och detta kan skada dina tänder rejält.

Din lösning:

Strunta i de hela mandlarna och sikta mot dem som är delade istället. De delade mandlarna är lättare att bita igenom och det minskar risken för att du ska skada dina tänder.

Inlagd mat

Ättiksgurka är den ultimata smörgåsdelikatessen, den har en låg kalorihalt och smakar väldigt mycket. Men de kan vara problematiska för dina pärlvita tänder. Inlagda livsmedel innehåller mycket syra på grund av vinäger. Inlagda livsmedel innehåller ofta socker och det är en annan bidragsgivare för hål i tänderna.

Din lösning:

Efter att du har mumsat på en ättiksgurka, ta då en bit ost. Osten är inte sur och den har en hög kalcuimhalt, det kan hjälpa till att neutralisera en hel del av syrorna. Eller så tar du ett sockerfritt tuggummi som innehåller xylitol, tuggummit hjälper till att neutralisera syrorna från ättiksgurkan, samtidigt som produktionen av saliven hjälper till att skölja munnen.

Torkad frukt

Torkad frukt har blivit hälsosamma snacks när du är på väg någonstans, men du vill nog tänka en andra gång innan du mumsar på dina russin när du är på väg hemifrån. När allt vatten har blivit urdragen från frukten har den ett högt koncentrat av socker och det tenderar att fastna på dina tänder.

Din lösning:

Helst ska du spara den torkade frukten för lite småätande hemma. På så sätt kan du enkelt följa den här skyddsplanen – skölj munnen med vatten direkt efter att du har mumsat på en torkade frukten, 20 minuter senare så borstar du tänderna.

Kaffe

Kaffe är laddat med många antioxidanter, men det har även några allvarliga problem med att fläcka ned dina tänder. Fläckarna kan faktiskt dra till sig plack och när fläckarna byggts upp på tandens yta blir den grövre och det gör att plack fastnar lättare.

Din lösning:

Du behöver inte dricka en hel kanna med kaffe varje morgon för att utveckla fula fläckar på dina tänder. Två till tre koppar om dagen kan leda till bruna fläckar, speciellt om dina tänder har stora porer som bjuder in till missfärgning. Om du inte kan utesluta ditt dagliga kaffedrickande, överväg då att byta till iskaffe och drick det genom ett sugrör. Då minskar kontakten mellan kaffet och dina tänder. Om du kan tänka dig att utesluta socker i ditt kaffe och hälla i lite mjölk så är det ännu bättre för dina tänder.

woman-brushing-her-teeth