En fröjdefull jul?

En fröjdefull jul?

En fröjdefull jul?

Känner du av paniken? Julskyltningen kom igång redan i oktober och på Stockholms Stadsteaters stora scen spelas ”En fröjdefull jul” ända till nyårsafton. Inte nog med detta, Helena Bergström kommer med filmen ”En underbar jävla jul” 13 november. Även ”Tomten är far till alla barnen” i regi av Kjell Sundvall (1999), placerar sig väl i detta sammanhang.

”En fröjdefull jul” på Stadsteatern (har spelats tidigare, 2004) är en orgie i kitchig scenografi och det hela börjar redan innan föreställningen. Entrévärdarna möter publiken i lustiga hattar och renhorn på huvudet. Några av dem dansar upp på scenen…

Själva föreställningen är bra, men når inte riktigt de högsta höjderna. Sarkastiskt, roligt och med en sorgsen underton.

Manuskriptet är skrivet av Alan Ayckbourn, en av vår tids ledande pjäsförfattare. Hans produktion omfattar 79 pjäser och han är översatt till 40 språk. Som regissör har han iscensatt 100 pjäser!

Kulturhust Stadsteatern 2015 MEDVERKANDE PÅ SCENEN Nils Henrik Norlén Bea Vanna Rosenberg Philippa Anja Lundqvist Harald Björn Gustafson Bo Robin Keller Rakel Helena Af Sandeberg Erik Emil Almén Pia Liv Mjönes Carl Alexander Salzberger PRODUKTION Regi
Jonna Nordenskiöld

Scenografi och kostym
Sven Haraldsson

Mask
Patricia Svajger


Så varför lyckas man inte helt här på Stadsteatern? Skådespelarna Henrik Norlén, Vanna Rosenberg, Anja Lundqvist, Björn Gustafson, Robin Keller, Helena af Sandeberg, Emil Almén, Liv Mjönes och Alexander Salzberger gör alla fina insatser. Lite beror det på att ljudet är dåligt, replikerna får svårt att nå ut i salongen. Men det är något mer som inte stämmer. Kan det vara tillfällig brist på lust?

Julen är i alla fall här, eller som underbare Björn Gustafson (”Dynamit-Harry”) uttrycker det i programbladet: ”Mitt enda krav på julafton är att den infaller den 24 december.”

God jul, ta mig fan!

 

Lars Wickberg