James Bond lever vidare

James Bond lever vidare

Agent 007 förnyar sig – genom att ta tillbaka det gamla. ”Shaken, not stirred.” Det hela började 1962, för 53 år sedan!!! Om jag räknat rätt, är årets film ”Spectre” nummer 24 i ordningen. Plus parodin ”Casino Royale” från 1967, där  spelar David Niven en pensionerad James Bond.

”Spectre” innehåller det klassiska; biljakter, galningar med storhetsvansinne, explosioner och vackra kvinnor. Men nu är det 2015. Det är inte en man som räddar livet på vår agent…

Filmen börjar i Mexiko, där “De dödas dag” firas. Så passande… En helikopter har en av huvudrollerna och vår agent har naturligtvis inga problem att manövrera maskinen.

Jag ger “Spectre” en stark trea av fem poäng.

Och humorn finns kvar; när James Bond får ett armbandsur och frågar vad som är speciellt med den här klockan, svara Q: -Den visar tiden! …och så har den ett väldigt starkt alarm… Vi i publiken förstår så väl vad detta betyder. Vi har varit med förr.

I senaste numret av Time Magazine – ute 9 november – säger Daniel Craig, som nu spelat Bond i fyra filmer:”Let´s not forget that he´s actually a misogynist.” (Misogyni är ett hat eller starka fördomar mot kvinnor). Det är ingen bra inställning för en man i verkligheten, säger Craig.

large_7d0243fa7ed32dfd3ffc6ae9c8c18b93-spectre4

Musiken, ledmotivet, har hängt med sedan starten och nu har man även tagit tillbaka den ursprungliga vinjetten. Förnyelse och tradition.

007-filmerna spelar i en alldeles egen division. Ingen annan action kan mäta sig med det här vinnande konceptet. När en ny Bondfilm skall betygsättas, bör man därför utgå från de övriga. Inga andra filmer. Men när Dagens Nyheter ger ”Spectre” full pott, 5 poäng, är det ändå i ett ögonblick av hjärnsläpp. DN brukar annars ha gott omdöme, men här hände något.

Varumärket ”My name is Bond, James Bond” fortsätter att locka publik. FEMTIOTRE ÅR!

Jag och min numera vuxne son missar aldrig en ny Bondfilm. Det är en tradition som vi inte bryter. Egentligen spelar det ingen roll om ”den förra var bättre” så länge vi två tillsammans upplever Den Rörliga Bildens Magi.

Albert Broccoli (1909 – 1996) producerade i många år alla Bondfilmer, efter Ian Flemings böcker. Jag tyckte Alberts efternamn var en kvalitetsgaranti. Och så älskar jag den nyttiga grönsaken broccoli…

James Bond, agent 007, tycks överleva oss alla.

 

Lars Wickberg