Krönika - Elaka och osäkra svenskar - vänd blad och testa lev som ni lär istället!

Krönika - Elaka och osäkra svenskar - vänd blad och testa lev som ni lär istället!
Varför är det så svårt att skilja på sak och person? Varför kan man inte hålla sig till saken och undvika personliga påhopp? Varför är mobbing ett stort problem i våra skolor och bland våra älskade barn?

Vi lever i Sverige – en konstitutionell monarki med ett parlamentariskt system och en utvecklad ekonomi. Sverige rankas fyra i världen i The Economists “Democracy Index” och på sjunde plats i Förenta nationernas “Human Development Index“.

Sverige är medlem i Förenta Nationerna, är ett av de största bidragsgivarna till organisationen och ett av de få länder som uppfyller FN:s biståndsmål om 0,7 procent av BNI. Sverige har världens sjunde högsta levnadsstandard enligt Human Development Index, med index 0,916 av 1,0.

Även i många andra välfärdsindex hamnar Sverige mycket högt upp vid rankningar.

Sverige har världens fjärde jämnaste inkomstfördelning, med en Gini på 25 (år 2000). Även fattigdomsnivån i Sverige är en av världens allra lägsta, oavsett om man avser relativ eller absolut fattigdom.

Vi lever i Sverige – Den moderna jämlikhetens och demokratins högborg. Där alla får vara med och bestämma och framförallt – göra sin röst hörd.

Sverige är ett av de länder i världen som har det högsta sociala kapitalet. Med det menas att tilliten mellan medborgarna som individer och till myndigheter är mycket hög. En effekt av högt socialt kapital är låg korruption.

Samtidigt ökar pressen på oss svenskar. Den psykiska ohälsan skenar. Varför?

Man kan anta att förhållandet är detsamma mellan medier och oss invånare och även mellan oss alla som individer. Vi litar och tar till oss av varandras åsikter och tar dem på allvar.

För 15 år sedan gick jag Calle Flygares teaterskola och vi hade en övning som baserades på historien om när vinden och solen skulle tävla om vem som var starkast. För att mäta sina krafter valde de ut en människa som gick nere på jorden och beslöt att den som först kunde få av honom jackan hade vunnit.

Ni som har hört historien vet att vinden ven, rev och slet i den stackars mannen som drog jackan tätare om kroppen för att skydda sig. När det var solens tur valde den att skina med värme mot mannen som började slappna av, bli varm och ganska snabbt åkte jackan av och mannen njöt av solens varma härliga strålar.

Är inte det en fin liten historia som enkelt förklarar någonting viktigt – nämligen exakt som det är. Med hot, mobbing och hårda ord kommer man ingenstans. Man kommer aldrig in i hjärtat på någon annan och man kan aldrig uppnå någon långsiktig positiv förändring. Det enda resultatet man uppnår med att mobba, kuva, förnedra och nedvärdera en annan människa är att den tillfälligt blir satt ur spel och inte kan fungera som vanligt. Men precis som allt annat som man överlever gör det på sikt bara att personen kommer tillbaka starkare och den ursprungliga naiva och oskuldsfulla glädjen att skapa och bidra har kanske förbytts till revanchlust och i värsta fall är den felriktad och felvriden.

Vi säger att vi är så öppna och alla ska få sin chans. Vi säger nej till främlingsfientlighet.

Samtidigt – en ständig ström av fördömanden, hat och förakt mot människor som är annorlunda, är priviligierade eller vill ändra världen, har kontroversiella tanker och idéer.

Men vet ni vad. det är just det ni säger att ni vill ha så varför kan ni inte leva som ni lär?

Sluta vara främlingsfientliga mot alla som inte tycker som ni! Framförallt – bort med godtycklig dubbelmoral till följd av att någon råkar vara i skottlinjen för er främlingsfientliga tråkiga attityd för tillfället!

Nu är det så att Jimmie Åkesson och SD fått 13% av svenska folkets röster och det är inte bara o-demokratiskt och larvigt att inte han får en inbjudan till nobelfesten precis som alla andra partiledare i riksdagen. Det är respektlöst godtyckligt och dubbelmoral av värsta sort att utesluta Jimmie Åkesson och samtidigt tycka att det är ok att välkomna Ibrahim S. I. Alibrahim- representant för Saudiarabien, världens mest konservativa land som saknar all känsla för jämlikhet till humanisten Alfred Nobels prisutdelning tillsammans med representanter för diktaturerna Eritrea, Iran, Nordkorea, Syrien och Zimbabwe.

Jag anser att det är mobbing att behandla en annan människa så här. Speciellt när han faktiskt rättvist på samma villkor som alla andra i riksdagen har blivit folkvalda.

Personligen är jag långt ifrån Sverige demokrat. Jag tycker att det är en hemsk ideologi som ligger i botten. Jag tror inte heller att sd som parti är mogna för den roll de fått. Men nu har de fått den rollen de har och de har förtjänat den. Ingenting är svart/vitt. Jag tycker att Jimmie Åkesson är en fantastisk retoriker och tänk om han med sina egenskaper kunde utveckla vissa åsikter – han skulle bli en fantastisk politiker som kunde göra positiv förändring.

Mobbning (även kränkande särbehandling) innebär att en eller flera personer utsätts för systematiska trakasserier inom en social grupp. Subtila påhopp och falska anklagelser/ryktesspridning är några metoder som mobbare använder sig av.

Ordet “mobb” betyder “den föränderliga, opålitliga hopen” och att mobba betyder följaktligen att “pöbla” eller “bråka i gäng eller grupper”.

Nu är det så att vi har ett kungahus och det är inte Prins Carl Philips fel att han är född till prins och att han har dyslexi.  Han är en människa av kött och blod precis som vi andra dödliga och ingen vet någonting om vilka mödor någon annan har eller har rätt att döma någon annan människa för vilken familj eller som vem den fötts till.

Jag är verkligen imponerad av Carl-Philip efter att ha sett programmet med honom i Hellenius Hörna. Så orättvist att att han har fått utstå så mycket orättvisa påhopp bara för att han är född prins. Bara för att folk är avundsjuka och älskar när någon gör bort sig. Jag fullkomligt älskar att Carl Philip inte låter sig hindras utan gång på gång står upp för sig själv och gör det bra – utan att ge igen och kasta skit tillbaka. Det är respekt.

Det värsta är att så många människor lider i det tysta och får aldrig kraft och styrka att ställa sig upp igen. Får aldrig chans att repa sig. Konsekvenserna blir långtgående för alla runtomkring. Påverkar barn, släktingar, vänner, sambos och makar. I värsta fall leder det till tappad livslust.

Vuxenmobbning kostar samhället mycket pengar, i och med omfattande rehabiliteringsprogram som ibland kan behövas för de utsatta personernas ohälsa. Ur nationalekonomisk synvinkel är i grunden onödiga förtidspensioneringar väldigt kostsamma, speciellt där förtidspensionering äger rum många år före ordinarie pensionsåldern.

Nu är det även så att vi har internet och vem som helst kan relativt enkelt skapa sig en plattform och uttala sin åsikt och det har vi rätt att göra utan att bli attackerad och utsatt för näthat.

Vem är det egentligen som har rätt att bestämma om någon annan är bra eller dålig eller har rätt eller fel? Varför ska att uttala sig bara vara för vissa och inte för andra? Alla ska väll få chans att tycka till utan att bli tystad.

Sluta mobba, hata, döm ut och var fördomsfull mot andra människor. Det förstör bara och det får människor att må dåligt. Eftersom vi alla påverkas av varandra förstör det för dig själv och för alla andra för varje människa som mår dåligt. För varje människa som är lycklig, glad och tillfreds sprids å andra sidan kärlek och positiv energi. Right back at you! Det är vad jag kallar Karma.

Så snälla. Försök med lite snällhet och medmänsklighet istället. Det vinner vi alla på. Det finns en plats för alla.

Tänk om alla tykna, bittra och elaka kommentarer som faktiskt skadar och gör illa mer än vad den som fäller dem kanske i ögonblicket tror skulle bytas mot att personen istället lägger fokus på någonting positivt – vad den vill ändra istället för vad den inte vill ha. Hur skulle det påverka samhället?

Varför är mobbing ett stort problem i våra skolor och bland våra älskade barn?
 
– Jo för att deras vuxna och föräldrar runt omkring dem beter sig just så och det imiterar våra barn. De lär sig från oss. Så när vi inte kan skilja sak från person, går till personangrepp som i sak är o-relevanta, hatar och avskyr öppet och offentligt så är det just det vi gör – lär våra barn hur vi gör och de tar det vidare. Det skadar oss själva i slutänden och våra barn. Mobbing skapar psykisk ohälsa och utanförskap. Psykisk ohälsa skapar svaghet och svårigheter att kunna fungera bra i samhället, kunna försörja sig, vara en bra medmänniska och förälder och utanförskap skapar extremism. Extremism skapar osäkerhet, rädsla och instabilitet i samhället och ännu mer mot-extremism. Det är resultatet vi får. Men vi kan göra som Carl Philip – VÄNDA BLAD – och inse att vi alla är beroende och påverkas av varandra. Att vara schysst och långsiktig i alla relationer är den bästa livförsäkring man kan ha. Det är roten till positiva konsekvenser för alla och allt levande. Även för samhällets sysselsättning och ekonomi.

Jimmie Åkesson kommer inte ändra sina åsikter för att han får tillräckligt mycket skit. Däremot kanske om han ser att det finns ett annat sätt och om han blir välkomnad in i ett annat sammanhang. Om han hade blivit det tidigare kanske det redan hade skett?

Ingen kommer bli en bättre människa i den här världen för att de blir kuvade, hånade, utfrusna etc. Tycker att det är pinsamt och beklagligt att vissa profiler och svenska journalister beter sig som de gör och ägnar sig och den mediamakt de skapat sig åt att håna människor i media. Att bete sig så å ena sidan och å andra sidan säga att man vill bekämpa mobbing är dubbelmoral.

Kom ihåg sagan om solen och vinden. Låt din sol lysa för kärlek, medmänsklighet och allt som är gott. Låt den lysa tills allt det mörka och alla skuggor försvinner.

Blogozine

 

 

 

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *