Scenen är din! Om mode, scenografi och kostym.

Scenen är din!  Om mode, scenografi och kostym.

 

Du har huvudrollen på ditt livs teater, men för att uppleva olika tidsepoker är det en god idé att ta steget in i teatersalongens mörker. När allt stämmer, kommer förtrollningen. Spelet, kostymerna, scenografin, ljuset och ljudet måste bilda en helhet.

Beckmans Designskola.

Men det är inte bara på teatern du kan uppleva magin. Just nu visas i Stockholm två stora utställningar med mode och kostym. På Kulturhuset presenteras Camilla Thulins väldiga produktion till 3 januari nästa år. Snacka om inspiration!

camilla thulin 5.

I Liljevalchs konsthall på Djurgården hittar du ”Utopian Bodies – Fashion Looks Forward.” Elva rum, elva världar. Här spelar scenografin tillsammans med kläderna en viktig roll. Jag kan lova att du aldrig sett något liknande. Galna idéer, visioner och mycket skönhet. Till 7 februari 2016.

Liljewalchs 3.

 

En orgie i bländande scenerier är också Ingmar Bergmans film ”Fanny och Alexander” som också blivit teater. Spelas på Dramaten.

Mago, Max Goldstein (1925-2008) var en av vår tids allra främsta svenska kostymtecknare. Hans imponerande produktion är värd att se och minnas.

camilla thulin 1.

 

Beckmans Designskola och Konstfack visar varje vår spännande examensutställningar, där nyskapande mode har en central roll.

Slutligen; stäng av mobilen för ett ögonblick och iaktta dem du möter i verkliga livet. De många starka personligheter som rör sig här och nu i folkvimlet är också aktörer på livets scen. Väl så spännande!

Fotnot 1. Både Dramaten och Operan arrangerar regelbundet

guidade rundturer bakom kulisserna. Det är gratis,

men föranmälan krävs. Du får möjlighet att titta in

i loger, se hur scenmaskineriet fungerar och besöka

kostymförråd.

 Fotnot 2. Scenografen John Virke har varit Sveriges Television trogen

i många år. Han har gjort scenografi till ett stort antal

stora produktioner, samt skickligt byggt detaljerade

modeller. John och jag var skolkamrater och jag beundrar

även hans akvarellmåleri.

 

Lars Wickberg