Starka bilder för vakna ögon

Starka bilder för vakna ögon

Dags för vernissage! Ännu en gång rullas den röda mattan ut hos Fotografiska i Stockholm. Nu presenteras fransmannen Guy Bourdin (1928-1991) med utställningen ”Avantgarde.” Samtida med tyske Helmut Newton (1920-2004) arbetade Guy som modefotograf med en alldeles egen stil. De två hade samma passion för perfektionism, nyskapande och djärv fräck humor. Generationer av fotografer har inspirerats av dessa två genier, men ingen har lyckats överträffa dem.

Fotografiska.

Guy Bourdin älskas inte av alla. Hans sönderplockade skyltdockor, sexualiserade kvinnoobjekt, blod, fetisch, i gränslandet till kitsch stör många betraktare. Liksom Helmut Newton klär han av sina modeller, ofta till hälften. Men hos Guy Bourdin är kvinnan som mekaniskt objekt ännu tydligare än hos Helmut Newton. Frågan är om han verkligen exploaterar kvinnan, hon är ju inte riktigt närvarande… Dessa uttryck ger plats för olika tolkningar. Är det i själva verket mannen som blir till enfaldig betraktare? Märkligt nog visas inte en enda ”vanlig” modebild på denna utställning. Det hade ju varit intressant som jämförelse och kontrast.

Fotografiska, Concept, Sergels torg.-1

För de besökare som inte gillar det här, eller vill se mer, visas samtidigt ytterligare fyra utställningar i huset. Fotografiska startades för drygt fem år sedan. Många skeptiska röster hördes och de ”stora” fotograferna tvekade att ställa ut här. I dag är det annorlunda, nu trängs världsnamnen för att få vara med. Med generösa öppettider, 9 till 23, sju dagar i veckan (!) lockas allt fler hungrande besökare ut till det gamla tullhuset på Stadsgårdskajen i Stockholm. Cafeét är av hög kvalitet och restaurangen har applåderats av stränga kritiker. Köket håller mästarklass!

Guy Bourdin.

Alldeles nyligen öppnades butiken Fotografiska Concept under fontänen vid Sergels torg. Här säljs fotokonst i form av stora inglasade bilder, affischer och härliga bokverk i en estetiskt vacker miljö.

Fotografiska är värt ett besök även för miljön i de gamla och varsamt restaurerade lokalerna. Tycker du att entréavgiften är lite väl dyr, går det bra att köpa ett förmånligt årskort.

Guy Bourdin visas till 21 februari 2016.

Fotnot: I Berlin finns ett helt museum tillägnat Helmut Newton.

Foto: Lars Wickberg