Tro, Hopp och Kaffe!

Tro, Hopp och Kaffe!

I samarbete med Arvid Nordquist Kaffe

Ibland behöver man stunder då man lutar sig bakåt, vilar och litar på livet. Ensam eller tillsammans med andra.

Ibland är bästa sättet att få saker att hända att låta dem mogna och ske i sin egen takt.

Ungefär som metaforen att gräset växer igen av sig självt när det blir vår.

Eller som att ekologiska kaffebönor måste få mogna i sin egen takt. Skördas, rostas, hanteras och avnjutas i lugn och ro. I alla led.

Kvalité, naturens gång och rättvisa tar sin tid.

 

Fotot: Jannice Widstrand - Ad Simplicity
Fotot: Jannice Widstrand – Ad Simplicity

Idag har jag funderat mycket på det många reagerar över – tempot och effektivitets hetsen i vårt moderna och på många fronter otroligt framåtlutade samhälle.

Läste någonstans att Bill Gates uttalade sig någon gång om att han gillade den lata och smarta stilen framför den ambitiösa.

Jag kan förstå vad han menar. För vad finns det för vinning för någon i att springa runt, bränna ut sig och slösa på sin dyrbara ändliga energi i onödan. Då är det bättre att investera den i smarta actions där det på riktigt gör en positiv skillnad. För sig själv och andra.

Det finns bra anledningar till varför stora innovations starka företag som t.ex Microsoft, Apple, Google osv har kreativa avdelningar där personalen absolut inte får känna sig stressade och pressande. Varför? Jo för det kväver kreativiteten och i sin tur påverkar resultatet negativt.

Man jobbar professionellt, följer en metod och en process som man av erfarenhet vet fungerar och i den ingår det just att stämningen, kulturen och energin ska vara inställd på maximal kreativitet, innovation och resultat dvs trygg, hälsosam och avslappnad.

Det är en vanföreställning att riktigt bra ideér som leder till riktig innovation kommer när man är under stress och press. Visst kan någon bra idé komma igenom under stress men de flesta kommer när du är avslappnad och trygg. När din hjärna känner sig fri och tankarna får flow. När du slappnar av och är i balans. När du mår bra och är ett med naturen. Då kommer ideerna inte handla om överlevnad eller brandsläckning utan om att vara proaktiva och långsiktiga. Vad som verkligen finns behov och anledning att utveckla.

Så jobbar de lata och smarta. Företagen som influerar oss mest idag. De är oftast inte de som influerar oss mest för att de har störst marknadsbudget utan för att helt enkelt har den bästa produkten utformad efter vad konsumenterna vill ha och behöver. De har den bästa produkten för att de har den bästa personalen och ger dem de bästa förutsättningarna att jobba på.

Återhämtning och balans i alla led är en viktig del i dessa förutsättningar och många av de företag som lyckas bra här har till och med policys för att deras chefer aldrig får skicka jobbmail efter en viss tid på eftermiddagen och på helgen. Återhämtning och balans det gäller allt i stort som i smått.

Att sitta och dricka kaffe och fika anses bra, viktigt och nyttigt för arbetsmoralen i dessa kulturer. I slutänden handlar allt om människorna. Personalen. De som ska göra jobbet. De ska vara glada, lyckliga och tycka om varandra. Att prata, slappna av, umgås och tycka om varandra är delar som ingår i jobbet eftersom även jobbet ses som en naturlig del av livet.

Jag älskar när företag tänkt till och tar ansvar långsiktigt för att ha en bra produkt. Idag, med situationen när det gäller miljö och konsumtion tycker jag att i princip all konsumtion är ett statement. Tror det kommer bli nödvändigt i framtidens än mer transparenta samhälle för ett företag som vill sälja sina produkter att de tar ansvar för miljö, medarbetare, personal och omvärld i alla led. Det blir allt mer påtagligt för oss alla att allt vi gör angår och påverkar oss alla – allt hänger ihop.

 

Foto: Isabella Löwengrip
Foto: Isabella Löwengrip

Därför tycker jag såklart att det är roligt att vi i Sverige har ett företag som Arvid Nordquist som till 100% driver sin anläggning i Värtahamnen på förnybar energi och helt fosilfritt.

Dessutom gillar jag hur de jobbar långsiktigt och hållbart i alla led, från odling, jord, skörd till bord. Man tänker kanske inte på det varje gång man dricker kaffe men nästa gång du sitter och njuter med din favoritkopp och slappnar av, samlar tankarna, vilket i sig är bra för dina tankar och din hälsa kan du känna dig extra väl till mods om det dessutom är ekologiskt, rättvisemärkt och fairtrade kaffe du dricker. Då vet du att det kommer från en producent som gör minimal inverkan på sin omvärld och ger tillbaka lika mycket som det kostar för naturen att framställa kaffet.

Kolla in tävlingen nedan – testa #rekokaffe – instagramma en favoritkaffe-bild!

 

Solid, Eko och #rekokaffe från Arvid Nordquist består av 100 % Arabicabönor av högsta kvalité, 100 % hållbart certifierat. Genom en kombination av UTZ-, Fairtrade- och KRAV certifierade kaffebönor garanteras hänsyn till människa och miljö. Det innebär odlat med noggranna miljökrav, bra arbetsvillkor och arbetsmiljö, och förbud mot tex barnarbete och diskriminering. Arvid Nordquist arbetar aktivt för att minska sin påverkan på miljön i hela produktionskedjan och övergår 2017 som första rosteri i Sverige till att rosta kaffet helt fossilfritt. För den klimatpåverkan som företaget ännu inte kommer åt klimatkompenserar man till 100% genom trädplantering i kaffeodlande länder. Trädplanteringen motverkar global uppvärmning, har positiv påverkan på den biologiska mångfalden och bekämpar fattigdom. Kort och gott, ett kaffe med stor smak och ännu större eftersmak. Bra för människorna som odlar kaffet, bra för miljön och bra för dig. Vinn 12 paket #höstkaffe - posta en favoritkaffebild och ett personligt citat - märk #rekokaffe ☕️❤️?☕️ Vinnare meddelas sista september i samarbete med @arvid_nordquist
Solid, Eko och #rekokaffe från Arvid Nordquist består av 100 % Arabicabönor av högsta kvalité, 100 % hållbart certifierat. Genom en kombination av UTZ-, Fairtrade- och KRAV certifierade kaffebönor garanteras hänsyn till människa och miljö. Det innebär odlat med noggranna miljökrav, bra arbetsvillkor och arbetsmiljö, och förbud mot tex barnarbete och diskriminering. Arvid Nordquist arbetar aktivt för att minska sin påverkan på miljön i hela produktionskedjan och övergår 2017 som första rosteri i Sverige till att rosta kaffet helt fossilfritt. För den klimatpåverkan som företaget ännu inte kommer åt klimatkompenserar man till 100% genom trädplantering i kaffeodlande länder. Trädplanteringen motverkar global uppvärmning, har positiv påverkan på den biologiska mångfalden och bekämpar fattigdom. Kort och gott, ett kaffe med stor smak och ännu större eftersmak. Bra för människorna som odlar kaffet, bra för miljön och bra för dig. Vinn 12 paket #höstkaffe – posta en favoritkaffebild och ett personligt citat – märk #rekokaffe ☕️❤️?☕️ Vinnare meddelas sista september i samarbete med @arvid_nordquist