Var lite naiv hos Sven-Harry!

Var lite naiv hos Sven-Harry!

Lena Petrén var tjugotvå år när hennes pappa dog. Nu visas en stor utställning med hundratalet naivistiska målningar av Olle Olsson Hagalund (1904-1972) i Sven-Harrys konsthall vid Vasaparken i Stockholm. Det är en färgsprakande upplevelse med många motiv från en till stora delar försvunnen epok.


-Jag förstår inte när pappa hann med allt detta, jag såg honom aldrig måla, berättar Lena Petrén. Möjligen arbetade min far med omslaget till någon utställningskatalog eller affischer till olika evenemang när jag smög in i ateljén. Jag var enda barnet och reflekterade inte över hur skicklig min pappa var, fortsätter Lena. Inte heller Olle Olsson själv anade den framgång som skulle följa.


Detta är den första stora utställningen med Olle Olsson Hagalund sedan 1998. Målningarna har lånats in från en mängd olika privata samlingar och offentliga platser. En stor och mycket detaljerad modell av kvarteren och trähusen ute i Hagalund visar den värld där konstnären bodde och som nu är nästan helt borta.


I motiven står inte mycket rakt, det lutar åt alla håll och penseldragen flödar mellan fantasi och verklighet. Så som Hitchcock nästan omärkligt dök upp i sina filmer, skymtar Olle Olsson själv i bland, halvt gömd i sina målningar. Någon formell utbildning hade han inte, denna unika talang. Men de kritiker som fnyste och tyckte detta var väl banalt och ”barnsligt” får i dag revidera sin uppfattning. Olle Olsson Hagalund har fått sitt välförtjänta erkännande. Ett betydande stycke historia har genom honom bevarats åt eftervärlden.

Utställningen pågår till 7 februari 2016.


Fotnot: Byggmästaren Sven-Harry Karlsson, född 1931, är bror till författaren Anna Wahlgren. Högst upp i huset finns en kopia av hans hem i full skala bevarat, besökare är välkomna att kliva in och hälsa på. Konsthallen invigdes 2011.

Förutom Sven-Harrys konsthall finns i Stockholm flera utmärkta konsthallar att besöka: Magasin III i Frihamnen, Artipelag på Värmdö, Bonniers konsthall på Torsgatan (stängt för ombyggnad), Moderna Museet på Skeppsholmen, Liljevalchs konsthall på Djurgården, Kulturhuset vid Sergels torg, Marabouparken i Sundbyberg med flera.

Bilder: Lena Petrén framför den sista och ofullbordade målningen av hennes far. Bilden i bakgrunden har barnbarnet fotograferat. Det svartvita fotot visar Lena med katt och pappa Olle. Dessutom en modell av kvarteren och huset där konstnären levde, samt en målning utförd av Olle Olsson Hagalund.

Foto: Lars Wickberg.